Αυτοκίνητο · 17.02.2022

5 υπέροχοι & οικονομικοί προορισμοί που θα φτάσεις οδικώς!

5 υπέροχοι & οικονομικοί προορισμοί που θα φτάσεις οδικώς!
Ονειρεύεσαι κοντινές αποδράσεις; Αναζητάς οικονομικούς προορισμούς; Θέλεις να κάνεις διακοπές με το αυτοκίνητο; Σκοπεύεις να ταξιδέψεις οδικώς, έστω για ένα διήμερο; Και πολύ καλά κάνεις! Συγκεντρώσαμε μάλιστα ορισμένες χρηστικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να σχεδιάσεις καλύτερα την κοντινή εκδρομή σου με αυτοκίνητο.

Γιατί να επιλέξεις ταξίδι με αυτοκίνητο; 

Αρκετοί συνδυάζουν τις διακοπές και τα ταξίδια με αεροπλάνα, πλοία ή και τρένα. Κι όμως, οι κοντινές –ή και πιο μακρινές– αποδράσεις μπορούν κάλλιστα να οργανωθούν και με το δικό σου όχημα. Με πολλά πλεονεκτήματα, μάλιστα. Το βασικότερο είναι η ελευθερία κινήσεων: Ξεκινάς και επιστρέφεις όποτε θέλεις, σταματάς όταν σου «κάνει κέφι», μεταφέρεις όσες αποσκευές θέλεις (ΟΚ, μην το παρακάνουμε!). Η ελευθερία κινήσεων συνεπάγεται και περισσότερες ευκαιρίες να εξερευνήσεις νέους προορισμούς και να ανακαλύψεις περιοχές της χώρας που δεν είχες καν φανταστεί.
Η εκδρομή με αυτοκίνητο είναι κατά κανόνα πιο ασφαλής, για πολλούς λόγους, και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρά τις αυξημένες τιμές καυσίμων και το κόστος των διοδίων, στις περισσότερες περιπτώσεις το ταξίδι με αυτοκίνητο είναι σαφώς πιο προσιτό, συγκριτικά με άλλα μέσα μεταφοράς. Ειδικά αν ταξιδεύεις με παρέα ή με οικογένεια, οπότε το μέσο κόστος ανά επιβάτη μειώνεται αισθητά. 

Κορυφαίοι προορισμοί στην Ελλάδα για εκδρομή με αυτοκίνητο

Αφού πήρες απόφαση να ταξιδέψεις οδικώς στην Ελλάδα, προφανώς και έχεις αναρίθμητες επιλογές. Για να μη «χαθείς», σου προτείνουμε πέντε προορισμούς που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις και όλα τα budget. Και το ιδανικό road-trip ξεκινάει σύντομα!

1. Εύβοια


Γιατί να πας; Γιατί η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και κρύβει πολλές ανεξερεύνητες γωνιές, αλλά και all-time-classic σημεία ενδιαφέροντος.
Πόσο απέχει; Σε περίπου μία ώρα από την Αθήνα, θα φτάσεις στη Χαλκίδα. Ενώ από τη Θεσσαλονίκη θα απαιτηθούν περίπου 4,5 ώρες άνετης οδήγησης. Μία επιπλέον ώρα θα χρειαστείς για την Κύμη και τις γύρω παραλίες. Ενώ για να φτάσεις στη Βόρεια ή στη Νότια Εύβοια θα οδηγήσεις από 3-3.30 ώρες αναλόγως με τη διαδρομή που θα επιλέξεις.


Τι να δεις και να κάνεις οπωσδήποτε; Οι ψαροταβέρνες και τα ουζερί της Χαλκίδας και της Νέας Αρτάκης, δίνουν από μόνες τους αρκετούς λόγους για να επισκεφθείς αυθημερόν την περιοχή. Για να σου ανοίξει η όρεξη, κάνε μια (μεγάλη) βόλτα στη γραφική παραλία της πόλης. Όπου, μεταξύ άλλων, θα θαυμάσεις την ιστορική συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου και τα «τρελά νερά» της Χαλκίδας. Αν είσαι φυσιολάτρης βάλε στο πρόγραμμα το Πευκί και τη Λίμνη, και τη Χιλιαδού για κάμπινγκ και βουτιές. Για χαλάρωση, σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα την Αιδηψό με τις αρχαιότερες ιαματικές πηγές.
Ψαγμένο tip: Στην οροσειρά Δίρφυ θα απολαύσεις μία οδηγική εμπειρία σε ένα μοναδικό τοπίο, αλλά και θα δοκιμάσεις τα ονομαστά μανιτάρια της περιοχής.

2. Ορεινή Αρκαδία

Γιατί να πας; Αν αναζητάς κοντινούς προορισμούς στην πρωτεύουσα, μία από τις πιο βολικές επιλογές είναι η Αρκαδία. Ονειρεμένη τον Χειμώνα, υποσχόμενη την Άνοιξη, εναλλακτική το καλοκαίρι, παραμυθένια το Φθινόπωρο.
Πόσο απέχει; Μία εκδρομή με αυτοκίνητο διάρκειας μόλις δύο ωρών από την Αθήνα, θα σε αποζημιώσει όσα πολύ μεγαλύτερα ταξίδια. Αφήνοντας πίσω την Εθνική Οδό, θα ακολουθήσεις βατούς ασφαλτοστρωμένους ορεινούς δρόμους ή και απαιτητικές off-road διαδρομές. Αν ξεκινάς από Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να υπολογίσεις      περίπου επτά ώρες στο τιμόνι.


Τι να δεις και να κάνεις οπωσδήποτε; Η Τρίπολη με την πλούσια ιστορία μπορεί να γίνει η αφετηρία της εξόρμησης. Ανηφορίζοντας στο Μαίναλο θα συναντήσεις το Λεβίδι, τη Βυτίνα, τη Δημητσάνα και τη Στεμνίτσα, αλλά και πολλά ακόμη μικρά και λιγότερο δημοφιλή χωριά που θα γεμίσουν την καρδιά σου με αναμνήσεις και τη μνήμη του κινητού με πανέμορφες φωτογραφίες. Πεζοπορία, ράφτινγκ, σκι είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις προτού επιδοθείς στην παραδοσιακή κρεατοφαγία στις δεκάδες ταβέρνες του νομού.
Ψαγμένο tip: Να επισκεφθείς οπωσδήποτε το Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, μια «χρονοκάψουλα» σε ένα καταπράσινο τοπίο με τρεχούμενα νερά και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

3. Λευκάδα

Γιατί να πας; Γιατί θα επισκεφθείς ένα πανέμορφο νησί χωρίς να μπεις σε πλοίο. Απλώς θα «επιβιβάσεις» το αυτοκίνητο σε μια πλωτή περιστρεφόμενη γέφυρα.
Πόσο απέχει; Θα οδηγήσεις 4-4:30 ώρες τόσο από την Αθήνα, όσο και από τη Θεσσαλονίκη. Αμφότερες οι διαδρομές είναι πανέμορφες και σίγουρα θα σου δώσουν ιδέες και για μελλοντικές αποδράσεις.

Τι να δεις και να κάνεις οπωσδήποτε; Το καλοκαίρι θα έχεις τον ευχάριστο πονοκέφαλο να επιλέξεις παραλία. Εκτός από τις δημοφιλέστερες Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί, δεκάδες πανέμορφες ακτές με καθαρά νερά θα σε κάνουν να πιστέψεις ότι βρίσκεσαι στην Καραϊβική. Η Λευκάδα όμως κρύβει ουκ ολίγες εκπλήξεις, τις οποίες θα ανακαλύψεις οδηγώντας σε κατάφυτα τοπία. Φυσικά, το road trip σου δεν θα είναι ολοκληρωμένο αν δεν δοκιμάσεις την τοπική κουζίνα. Highlights από γλυκά είναι το παστέλι και το μαντολάτο, ενώ από αλμυρά το σαλάμι, το αβγοτάραχο και      οι εξαιρετικές φακές Εγκλουβής.
Ψαγμένο tip: Στον Ενετικό Ελαιώνα, τον οποίο ο Άγγελος Σικελιανός περιέγραψε ως «το ωραιότερο δάσος που έχει γνωρίσει», θα περιηγηθείς σε μονοπάτια και θα δεις από κοντά ελιές 330 ετών!

4. Πήλιο

Γιατί να πας; Διότι πολύ δύσκολα θα βρεις άλλη περιοχή της χώρας σαν το Πήλιο, που να συνδυάζει τόσο αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα. Και που να «παντρεύει» τη φύση με τη γαστρονομία και τα σπορ με την ιστορία.
Πόσο απέχει; Εκκινώντας την εκδρομή σου από τη Θεσσαλονίκη, θα φτάσεις στα χωριά του Πηλίου σε 2-2:30 ώρες, ενώ από την Αθήνα θα απαιτηθούν 4-4.30.



Τι να δεις και να κάνεις οπωσδήποτε; Είναι δεκάδες τα χωριά που μπορείς (και πρέπει) να επισκεφθείς. Οπότε σου προτείνουμε ένα συνδυαστικό road-trip ώστε να δεις όσο πιο πολλά γίνεται. Ως βάση μπορείς να επιλέξεις κάποιον από τους πιο γνωστούς προορισμούς: Την Τσαγκαράδα, τη Ζαγορά, τη Μακρινίτσα ή την Πορταριά. Κι από εκεί να εξερευνήσεις τις πλαγιές του πανέμορφου βουνού, να εντρυφήσεις στην πλούσια παράδοση της περιοχής και βέβαια να δοκιμάσεις τις ονομαστές νοστιμιές της πηλιορείτικης κουζίνας.
Ψαγμένο tip: Καλά τα τσιπουράδικα, αλλά μη φύγεις από το Πήλιο αν δεν επιδοθείς σε κάποια από τις ουκ ολίγες δραστηριότητες που προσφέρονται ανάλογα με την εποχή: Πεζοπορία ή mountain-biking, σκι ή καταδύσεις, ιππασία ή snowboard.

5. Καλαμάτα

Γιατί να πας; Για να δεις μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Πελοποννήσου που σφύζει από ζωή ολόκληρο τον χρόνο.
Πόσο απέχει; Ξεκινώντας από την Αθήνα, μετά από 2:30 ώρες οδήγησης σε μία υπερσύγχρονη και πολύ άνετη διαδρομή, θα καταλήξεις στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.  Αν φύγεις από τη Θεσσαλονίκη, θα χρειαστείς συνολικά περίπου 7 ώρες.

Τι να δεις και να κάνεις οπωσδήποτε; Αν και είναι πανίσχυρος πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους τουρίστες το καλοκαίρι, ξεδιπλώνει τις αρετές της και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Με κλίμα ήπιο και τους χειμερινούς μήνες είναι ιδανικός κοντινός και πολύ οικονομικός προορισμός για ένα Σαββατοκύριακο. Ακόμη και αυθημερόν από την Αθήνα, αν λατρεύεις την οδήγηση. Η γαστρονομία της περιοχής θα σε ανταμείψει με το παραπάνω.
Ψαγμένο tip: Η εκθαμβωτική θέα του μεσσηνιακού κόλπου από το Κάστρο είναι μία εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις.
 
Newsletter Logo

Θέλεις να μαθαίνεις τις πιο Zen ιστορίες;

Εγγραφή στο Newsletter