Αυτοκίνητο · 17.02.2022

Ασφάλεια Νέου Οδηγού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ασφάλεια Νέου Οδηγού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Κρατάς στα χέρια σου το δίπλωμα οδήγησης και είσαι έτοιμος για την πρώτη σου βόλτα; Δες ποιες κινήσεις πρέπει να κάνεις και τι πρέπει να ξέρεις για την ασφάλισή σου ως νέος οδηγός, ώστε να βγεις στο δρόμο με ασφάλεια. Η πρώτη και πιο σημαντική κίνηση για έναν νέο οδηγό, είτε απέκτησε μόλις το πρώτο του αυτοκίνητο είτε θέλει να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο της οικογένειας, αλλά και για οποιονδήποτε επιθυμεί να μοιραστεί το αυτοκίνητό του με κάποιον νέο οδηγό, είναι να ενημερώσει την ασφαλιστική του εταιρεία.

Γιατί πρέπει να δηλωθεί ένας νέος οδηγός;

Τα στατιστικά μιλάνε από μόνα τους. Σύμφωνα με τις αναλύσεις των στοιχείων που έχουν πραγματοποιήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες, είναι αποδεδειγμένο ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση της αυξημένης πιθανότητας πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος με την ηλικία και την οδηγική εμπειρία.

Έτσι λοιπόν, οι οδηγοί που δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους ή οδηγούν για λιγότερο από ένα έτος, ή καλύπτουν και τις δύο αυτές προϋποθέσεις, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα με δική τους υπαιτιότητα, σε σχέση με πιο έμπειρους οδηγούς. 

Συνεπώς, οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν ότι το αυτοκίνητο το οποίο ασφαλίζουν οδηγείται από έναν νέο οδηγό.

Τι είναι το επασφάλιστρο νέου οδηγού;

Το επασφάλιστρο είναι μια επιπλέον χρέωση στην ασφάλεια αυτοκινήτου η οποία προκύπτει όταν το ασφαλισμένο όχημα οδηγείται από έναν οδηγό, ο οποίος ανήκει στις παρακάτω δύο κατηγορίες:
  • είναι κάτω των 25 ετών,

  • είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης για λιγότερο από ένα έτος, ανεξάρτητα από την ηλικία του.

Η συγκεκριμένη χρέωση υπολογίζεται στις καλύψεις αστικής ευθύνης και ιδίων ζημιών, ενώ διακόπτεται αυτόματα και παύει να χρεώνεται στο ασφαλιστήριο, όταν πάψουν να ισχύουν και οι παραπάνω δύο προϋποθέσεις.

Αξίζει να γνωρίζεις ότι επασφάλιστρο λόγω ηλικίας πληρώνουν και οι οδηγοί οι οποίοι είναι άνω των 65 με 70 ετών, ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία τους.

 Ποια είναι η τιμή για την ασφάλεια ενός νέου οδηγού;

Δεδομένου ότι το επασφάλιστρο και ο τρόπος υπολογισμού του δεν ορίζονται από τη νομοθεσία, αλλά αποτελούν ουσιαστικά έναν “θεσμό” που καθιερώθηκε από τις ασφαλιστικές εταιρείες λόγω των αυξημένων πιθανοτήτων πρόκλησης ατυχήματος από ένα νέο οδηγό, κάθε ασφαλιστική εταιρεία υπολογίζει το ύψος του επασφάλιστρου με βάση το δικό της σύστημα ανάλυσης κινδύνου.

Γενικά, το κόστος για το επασφάλιστρο κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50% επί του κόστους της αστικής ευθύνης ή των ιδίων ζημιών και κατά κανόνα καθορίζεται από τις τρέχουσες εμπορικές πολιτικές.

Το επασφάλιστρο σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει άλλες καλύψεις, όπως για παράδειγμα η ασφάλεια κλοπής, εφόσον είναι μια κάλυψη το κόστος της οποίας δεν σχετίζεται με την ηλικία ή την εμπειρία του οδηγού και συνεπώς δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι ο οδηγός του οχήματος είναι νέος.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για επασφάλιστρο νέου οδηγού;

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το επασφάλιστρο νέου οδηγού δεν είναι θέμα νομοθεσίας, αλλά αφορά στην πολιτική των ασφαλιστικών εταιρειών, σε περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί ένας νέος οδηγός μπορεί να προκύψει πρόστιμο επί του ασφαλίστρου σε περίπτωση ατυχήματος.

Σύμφωνα λοιπόν με την εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία, σε περίπτωση που υπάρχει ήδη ένας βασικός οδηγός στην ασφάλεια ενός αυτοκινήτου πρέπει να δηλώσει και τα στοιχεία του νέου οδηγού.

Σε διαφορετική περίπτωση, και εφόσον το όχημα εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα, ακόμα κι αν ο νέος οδηγός δεν ευθύνεται, η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να προβεί σε αξιώσεις επιβάλλοντας ακόμα και πρόστιμο που να αγγίξει το 100% των ασφαλίστρων Αστικής ευθύνης και ζημιών ιδίου οχήματος (μικτή) του οχήματος. Επιπλέον, ενδέχεται και να μην προχωρήσει στην αποζημίωση μετά το ατύχημα καθώς η μη δήλωση του νέου οδηγού και η μη καταβολή του επασφαλίστρου σημαίνει μη ορθή τήρηση του ασφαλιστικού συμβολαίου. 

Συνεπώς, είναι προτιμότερο να μην ρισκάρεις και να πληρώσεις μεγαλύτερα ασφάλιστρα για να νιώθεις πάντοτε ασφαλής στις πρώτες σου διαδρομές με το αυτοκίνητο. Εξαλλου, το επασφάλιστρο θα διαρκέσει για ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Πώς γίνεται η δήλωση νέου οδηγού στην ασφάλεια αυτοκινήτου;

Η διαδικασία είναι απλή και η ολοκλήρωσή της είναι άμεση και εύκολη, ακόμα και σε ήδη υπάρχοντα ασφαλιστήρια αυτοκινήτων.

Εάν λοιπόν υπάρχει ασφαλιστήριο για έναν βασικό οδηγό δεν έχεις παρά να στείλεις στην ασφαλιστική σου ένα αντίγραφο του διπλώματος οδήγησης του νέου οδηγού.

Στη συνέχεια, η ασφαλιστική εταιρεία θα εκδώσει, το επασφάλιστρο, πρόκειται για μια πρόσθετη ασφαλιστική πράξη με την οποία θα καλύπτεται ο νέος οδηγός, ενώ θα σε ενημερώσει και για το επιπλέον κόστος που θα προκύψει το οποίο οφείλεις να τακτοποιήσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η κάλυψη για τον νέο οδηγό τίθεται σε ισχύ όταν τακτοποιηθεί η επιπρόσθετη οφειλή από το επασφάλιστρο.
Newsletter Logo

Θέλεις να μαθαίνεις τις πιο Zen ιστορίες;

Εγγραφή στο Newsletter