Αυτοκίνητο · 17.02.2022

Προβλήματα & συμπτώματα για την αντλία - τρόμπα βενζίνης

Προβλήματα & συμπτώματα για την αντλία - τρόμπα βενζίνης
Επειδή μια βλάβη στην αντλία βενζίνης ουσιαστικά μπορεί να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο και να το οδηγήσει κατευθείαν στο συνεργείο, μάθε πώς μπορείς να προστατεύσεις το όχημά σου και φυσικά να μη μείνεις στη μέση του δρόμου. Πώς λειτουργεί η αντλία βενζίνης;
 
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος του αυτοκινήτου καθώς μεταφέρει το καύσιμο στο σύστημα τροφοδοσίας του κινητήρα, χωρίς τη λειτουργία του οποίου το αυτοκίνητο δεν μπορεί να κινηθεί.

Ανάλογα με τη θέση στην οποία είναι τοποθετημένη η αντλία βενζίνης, υποδηλώνεται ο τύπος της και φυσικά η παλαιότητα του οχήματος. Στα πιο καινούρια αυτοκίνητα η αντλία βενζίνης βρίσκεται μέσα στο ρεζερβουάρ, ενώ στα παλαιότερης τεχνολογίας είναι τοποθετημένη είτε στον κινητήρα, είτε πάνω στο πλαίσιο του αυτοκινήτου ανάμεσα στον κινητήρα και το ρεζερβουάρ.

Αυτό σημαίνει ότι εάν μια αντλία καυσίμου βρίσκεται εντός του ρεζερβουάρ ή πάνω στο πλαίσιο, τότε είναι ηλεκτρική και λειτουργεί με την μπαταρία του αυτοκινήτου. Από την άλλη, οι αντλίες που είναι τοποθετημένες στον κινητήρα είναι μηχανικές αφού χρησιμοποιούν την κινητική ενέργεια του κινητήρα για να αντλήσουν τη βενζίνη.
 
Από τι αποτελείται το σύστημα τροφοδοσίας;

Ουσιαστικά, η αντλία βενζίνης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος τροφοδοσίας του αυτοκινήτου, καθώς μέσα από εκείνη διανέμεται το καύσιμο για τη λειτουργία του κινητήρα. Το σύστημα τροφοδοσίας λοιπόν αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά τμήματα, τα οποία είναι:
 
  • Το ρεζερβουάρ, όπου τοποθετείται το καύσιμο και μέσω ενός αισθητήρα ενημερώνεται η αντίστοιχη ένδειξη στον πίνακα των οργάνων για την ποσότητα των καυσίμων που είναι διαθέσιμα στο ντεπόζιτο. Τα νέα οχήματα, στα οποία η αντλία βενζίνης βρίσκεται μέσα στο ρεζερβουάρ, διαθέτουν και συστήματα ελέγχου των ρύπων για αποφυγή των αναθυμιάσεων.
  • Την αντλία - τρόμπα καυσίμου, η οποία είναι είτε μηχανική είτε ηλεκτρική και είναι υπεύθυνη για την τροφοδότηση του καυσίμου.
  • Το φίλτρο καυσίμου από το οποίο εξαρτάται η καλή κατάσταση και η απόδοση του κινητήρα, καθώς στις άκρες των μπεκ ψεκασμού υπάρχουν μικρές οπές οι οποίες είναι δυνατόν να βουλώσουν εύκολα, οπότε τα στοιχεία χαρτιού στο εσωτερικό των συγκεκριμένων εξαρτημάτων φροντίζουν για το φιλτράρισμα της βενζίνης.
  • Και τέλος, τα μπεκ ψεκασμού, που έχουν αντικαταστήσει από τα 90s και μετά τα γνωστά καρμπυρατέρ. Ουσιαστικά τα μπεκ ψεκασμού συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση των εκπομπών ρύπων των κινητήρων, εξασφαλίζοντας οικονομία καυσίμου, αφού πλέον ελέγχονται ηλεκτρονικά και στέλνουν τη σωστή αναλογία καυσίμου-αέρα στον κινητήρα την ενδεδειγμένη στιγμή.

Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι η αντλια βενζίνης έχει πρόβλημα;

Παρότι η αντλία βενζίνης μπορεί να ακινητοποιήσει ένα αυτοκίνητο, συνήθως προειδοποιεί. Καλό είναι λοιπόν, αφενός να παρατηρείς τις αντιδράσεις του οχήματός σου και αφετέρου να γνωρίζεις τα συμπτώματα που θα σε οδηγήσουν έγκαιρα στο συνεργείο πριν η αντλία βενζίνης σε αφήσει ενώ κινείσαι.

Έτσι λοιπόν εάν το αυτοκίνητο δυσκολεύεται να πάρει μπρος, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πιθανά υπάρχει πρόβλημα στην αντλία βενζίνης.

Επίσης, εάν στο ρελαντί παρουσιάζει αστάθεια και ανεβοκατεβάζει στροφές, ιδιαίτερα εάν ο κινητήρας δεν έχει ζεσταθεί, τότε ίσως φταίει η αντλία βενζίνης.

Παρότι συμβαίνει σπάνια, υπάρχει περίπτωση καθώς οδηγείς ο κινητήρας να σβήσει. Αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι που δείχνει ότι το αυτοκίνητο χρειάζεται άμεσα αλλαγή αντλίας.

Τέλος, εφόσον παρατηρήσεις μειωμένη απόδοση κατά την οδήγηση σε σχέση με προηγούμενες ημέρες και νιώθεις ότι δεν οδηγείς άνετα, σκέψου ότι πρόκειται για ακόμα ένα σύμπτωμα της αντλίας βενζίνης. 

Παράγοντες που οδηγούν σε βλάβη της αντλίας βενζίνης

Εάν αναρωτιέσαι με ποιους τρόπους θα μπορούσες να έχεις επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της αντλίας βενζίνης του αυτοκινήτου σου, τότε πρέπει να γνωρίζεις ότι:

Οδηγώντας με το λαμπάκι της βενζίνης αναμμένο για πολλά χιλιόμετρα, η αντλία βενζίνης οδηγείται σε υπερθέρμανση, αφού λειτουργεί διαρκώς και δεν υπάρχει αρκετή βενζίνη για να την ψύξει και φυσικά μετά από κάποιες ώρες καίγεται και το όχημα ακινητοποιείται.

Το ίδιο μπορεί να συμβεί εφόσον η στάθμη του ρεζερβουάρ είναι μόνιμα χαμηλή, δηλαδή οδηγώντας σε μόνιμη βάση με το ντεπόζιτο σχεδόν άδειο, ενώ επίσης παίζει σημαντικό ρόλο η ποιότητα του καυσίμου.

Για να προστατεύσεις λοιπόν από αυτή τη βλάβη το αυτοκίνητό σου, αρκεί να να έχεις μόνιμα γεμάτο το ρεζερβουάρ ή τουλάχιστον πάνω από το μισό, και να φροντίζεις να το εφοδιάζεις με καλής ποιότητας βενζίνη.

Η ικανοποιητική ποσότητα βενζίνης ψύχει την τρόμπα και την προστατεύει από την υπερθέρμανση, ενώ καλό είναι να έχεις κατά νου ότι η ελάχιστη ποσότητα καυσίμου δημιουργεί  αρρυθμίες ακόμα και στη λειτουργία του κινητήρα, δεδομένου ότι τα σκουπιδάκια που μένουν στο κάτω μέρος του ρεζερβουάρ εμποδίζουν τη σωστή κυκλοφορία της βενζίνης. Ενώ, όταν η αντλία λειτουργεί ασταμάτητα, δημιουργεί υπερφόρτωση στην ασφαλειοθήκη, γεγονός που μπορεί να την οδηγήσει σε αστοχία και συνεπώς να πρέπει να αντικατασταθεί, με ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος.

Πότε πρέπει να αντικατασταθεί η αντλία βενζίνης;

Μαθαίνοντας να ακούς τα σημάδια που σου δίνει το αυτοκίνητό σου, σίγουρα μπορείς να αποφύγεις μια δυσάρεστη εμπειρία, όπως το να μην παίρνει μπροστά. Εάν λοιπόν συνειδητοποιήσεις ότι η αντλία βενζίνης παρουσιάζει πρόβλημα και τα συμπτώματα είναι εμφανή, τότε θα πρέπει να επισκεφθείς άμεσα το συνεργείο σου.

Παρόλα αυτά, εάν θέλεις να προλάβεις ένα πρόβλημα, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι μπορείς να αντικαταστήσεις την αντλία βενζίνης ιδανικά κάθε 80.000 με 100.00 χλμ., αφού βέβαια πρώτα συμβουλευτείς τον μηχανικό σου.

Είναι δεδομένο ότι εάν ο μηχανικός σου κρίνει ότι η αντλία βενζίνης δεν χρήζει αντικατάστασης, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να την κρατήσεις και μετά τα 100.000 χλμ. και επίσης να δώσεις τα εύσημα στον εαυτό σου γιατί φροντίζεις για την κατάσταση του αυτοκινήτου σου.
Ποιο είναι το κόστος επισκευής ή αντικατάστασης;

Σε περίπτωση που η αντλία βενζίνης του αυτοκινήτου σου εμφανίσει πρόβλημα η επιλογή είναι είτε επισκευή, είτε αντικατάσταση. Το κόστος φυσικά εξαρτάται από δύο παράγοντες οι οποίοι είναι αφενός το κόστος των ανταλλακτικών και αφετέρου το κόστος της εργασίας.

Ανάλογα λοιπόν με το μοντέλο του αυτοκινήτου, το κόστος για την αλλαγή της αντλίας βενζίνης ενδεικτικά κυμαίνεται από 150 έως 250 ευρώ. Από την άλλη, για την επισκευή μπορεί να κυμανθεί, και πάλι ενδεικτικά, μεταξύ 50 και 150 ευρώ, ανάλογα φυσικά και με την έκταση της βλάβης.

Σε κάθε περίπτωση, πριν πάρεις κάποια απόφαση θα πρέπει να συμβουλευτείς τον υπεύθυνο του συνεργείου που φροντίζει το αυτοκίνητό σου και γνωρίζει την ακριβή κατάστασή του.

Καλύπτει η ασφάλεια αυτοκινήτου τη βλάβη στην αντλία βενζίνης;

Η βλάβη στην αντλία βενζίνης είναι μία κατεξοχήν μηχανική βλάβη, η οποία προκύπτει από τη χρήση του αυτοκινήτου με την πάροδο του χρόνου, συνεπώς δεν καλύπτεται είτε από την απλή ασφάλεια είτε ακόμη και από μια μικτή ασφάλεια αυτοκινήτου, όπως και κάθε άλλη αντίστοιχη βλάβη.

Ωστόσο, με την κάλυψη της οδικής βοήθειας στο ασφαλιστήριό σου μπορείς πάντα να νιώθεις σίγουρος πώς ακόμα κι αν η αντλία βενζίνης του οχήματός σου σε εγκαταλείψει, υπάρχει τρόπος να μεταφερθεί το όχημά σου στο συνεργείο.

Οπότε φρόντισε να διαθέτεις τη συγκεκριμένη κάλυψη στην ασφάλειά σου και τέλος διατήρησε το αυτοκίνητό σου σε καλή κατάσταση, ακολουθώντας τα tips και τις συμβουλές των ειδικών για την εύρυθμη λειτουργία της αντλίας βενζίνης.
 
Newsletter Logo

Θέλεις να μαθαίνεις τις πιο Zen ιστορίες;

Εγγραφή στο Newsletter